Voltaire, a lasat, extrem de voalat, sa se inteleaga ca era fratele lui Ludovic al XIV-lea – evidentiind ca era cam de aceeasi varsta cu regele si semana fantastic de bine cu cineva faimos. In romanul lui, Alexandre Dumas a sugerat cam acelasi lucru, iar acest mit s-a perpetuat in timp, in ciuda unor dovezi zdrobitoare, descoperite in secolul XIX, de catre criptologul Etienne Bazeries.
Cand a spart Marele Cifru al lui Ludovic al XIV-lea prin descoperirea faptului ca grupurile numerice din cifru se legau de silabele din text, Bazeries s-a trezit brusc in fata multor secrete care ieseau la lumina. Din acel moment, se puteau descifra multe mesaje importante ale curtii regale franceze.
Intr-o zi, el a descifrat o depesa din iulie 1691, in care se spunea ca regele este profund nemultumit din cauza unui comandant care ridicase asediul asupra unui oras din nordul Italiei, ceea ce condusese la infrangerea armatei franceze.
Depesa ordona ca omul responsabil pentru infrangere, Vivian Labbe, Seigneur du Bulonde, sa fie arestat, iar trupele “sa-l duca in fortareata Pignerol, unde Maiestatea Sa doreste sa fie tinut sub paza, intr-o celula a acelei fortarete, noaptea si sa aiba libertatea ziua, sa se plimbe liber prin perimetrul locului cu o 330 309”
Aceste doua grupuri numerice cifrate de la sfarsitul mesajului nu apareau nicaieri altundeva in depesa – asa ca Bazeries a decis sa riste si a hotarat ca ele insemnau “masca”, pur si simplu. In ciuda acestei presupuneri hazardate, Bazeries a anuntat public ca Vivian Labbe era Omul cu Masca de Fier.
Sa fi fost depesa o pista falsa? Sa fi insemnat intr-adevar 330 309 cuvantul “masca”? Cum ramane cu alte afirmatii conform carora Labbe, traia bine mersi la 1703? Printre alti candidati la rolul Omului cu Masca de Fier se numara ducele de Beaufort si contele de Vermandois, fiul natural al regelui Ludovic al XIV-lea. Scriitorul John Noone, in cartea sa The Man Behind the Iron Mask, aparuta in 1998, sugereaza ca ar fi vorba, pur si simplu, de un valet nefericit care a fost tinut cu masca pe figura in inchisoare, doar pentru a intari in randul publicului frica de rege.
Se pare ca Bazeries a riscat prea mult. Poate ca identitatea Omului cu Masca de Fier constituie unul din acele secrete care vor continua sa inflacareze imaginatia pentru inca o buna bucata de timp.
SURSA: www.geticul.blogspot.com/

DESCARCATI (teatru radiofonic)