Pe vremea aceea, pe Boulevad du Temple se afla un baiat de 11-12 ani, pe nume Gavroche, care era orfan, desi avea parinti. El era un baiat cumsecade, indemanatic si destept. Hoinarea toata ziua pe strazi.

Intr-o zi, Gavroche s-a dus la mama sa, care nu-l iubea iar aceasa l-a dat afara precum un caine.

A doua zi, Gavroche era in fata unei frizerii. Aceasta avea in vitrina un sapun pe care Gavroche vroia sa-l sterpeleasca pentru a-l vinde si a face niste bani. Gavroche nu putea sa-l fure deoarece frizerul era cu ochii pe el tot timpul.

Doi copii, unul mai mare si unul mai mic plangeau deoarece afara se innorase, iar ei nu aveau unde sa se adaposteasca. Gavroche vazandu-i pe cei doi frati sarmani, s-a dus la ei si a incercat sa-i ajute, avand o felie de paine la el. Din aceasta, Gavroche a impartit-o in trei bucati pentru fiecare. Afara se facuse intuneric si frig.

Gavroche ii duse pe cei doi in centrul orasului, unde era un elefant din lemn mare si vechi. Acesta avea o gaura prin care au intrat cei trei copii. Celor doi frati le era teama, dar Gavroche ii incuraja. Intr-un colt se afla un pat facut din pae in care dormea Gavroche deobicei. Toti trei s-au ghemuit in pat, adormind bustean.

Urmatoarea zi, Gavroche s-a trezit primul, apoi cei doi. Impreuna s-au dus in fata frizeriei lasandu-i pe cei doi acolo, spunandu-le ce daca vor avea nevoie de ajutor, sa vina la el. In urmatoarele zile, Gavroghe nu i-a mai intalnit.

In anul 1832, in Franta, se intamplau evenimente importante deoarece oamenii traiau in saracie si nu mai rezistau. De aceea, in diferite orase ale Frantei s-au provocat rascoale. Parisul, de asemenea, se pregatea si el.

In fiecare zi, oamenii se adunau in carciumi si discutau despre rascoala.

Intr-o zi, in piata Saint- Jean s-au adunat oameni, dar si studenti. Toti erau uzi din cauza ploii si fiecare avea cate-o arma in mana. Gavroche se afla si el printre acestia. Aflandu-se in fata frizeriei, el a luat un bolovan, si a spart geamul pentru a se razbuna.

A doua zi, oamenii se pregateau pentru ridicarea undei baricade. Totii oamenii ajutau, inclusiv Gavroche.

Seara, la terminare baricadei, s-a ridicat un steag rosu. Deoadata s-au auzit niste bubuituri. Erau invadatorii. Totii impuscau din interiorul baricadei, dar si din exterior. Oamenii incepeau sa moara, iar invadatorii s-au gandit sa plece.

Noaptea, baricada era pazita de toti fiind inarmatii. Dusmanii se auzeau venind din departare pregatiti pentru al doilea razboi. Razboiul a inceput si a continuat o jumatate de ora, apoi comandantul le-a spus celor din exterior ca vor da foc labaricada. Acestia, auzind acest lucru, s-au speriat si au fugit.

Comandantul l-a intrebat pe Gavroche daca vrea sa duca o scrisoare intr-un loc. In aceea scrisoare, acesta si-a luat ramas-bun de la logodnica sa si i-a spus sa aiba grija de Gavroche. Acesta a acceptat, fiind mandru de el. Gavroche a pornit repede spre adresa scrisa pe plic. Acesta, ajuns la destinatie, a lasat scrisoarea portarului, care l-a asigurat ca i-o va da persoanei respective.

Gavroche, pe drumul de intoarcere a intalnit un betiv cu un carucior langa el. Acesta i-a lasat o foaiepe care scria ca s-a luat crucioarul in folosul Rep. Franceze. Gavroche, pornind spre comandant, s-a intalnit cu paza Tipografiei Regale care starea de sase. Auzind zgomot, paza s-a ridicat, iar Gavroche a azvarlit caruciorul asupra lor, continuandu-si apoi drumul spre baricada, fara carucior. Ajuns acolo, Gavroche i-a spus comandantului ca si-a indeplinit sarcina. El l-a intrebat cui i-a lasat-o, iar acesta i-a spus adevarul, ca i-a lasat-o portarului.

Comandantul si-a luat pusca, pregatindu-se pentru al treilea razboi. Ramas fara gloante, Gavroche s-a dus sa le ia celor impuscatii gloantele ramase, si dupa putin timp, Gavroche a fost si el impuscat.
Sursa: bookspot.ro


DESCARCATI