Romanul incepe cu descrierea Baraganului : peisajul este pustiu, arid, singuratic, cu vegetatie putina, cu fantani rare, ars de soare si de seceta, batut de vanturi reci si puternice venite de la miazazi. O familie saraca se stabileste in Lateni, un sat din inima Baraganului in apropierea bratului dunarean Borcea, fiind bucuroasa de existenta pestelui care era din belsug. In ciuda aparentelor, viata aici este grea deorece din vanzarea pestelui nu scoteai mai nimic. Tatal, Marin era un impatimit cantaret de fluier, bun gospodar si bucatar renumit. Spre deosebire de celelalte familii, mama Anica impreuna cu fiul Matache se ocupau cu pescuitul in timp ce tatal avea sarcina de a-l curata si sara.
Ca sa usureze viata familiei, Anica economiseste pe ascuns timp de un an 100 de franci, cumparand o caruta si un cal cu care sa poata vinde pestele in alta parte. Ea isi trimite sotul si copilul sa vanda pestele , desi este ingrozita ca-i trimite in necunoscut si ca s-ar putea sa nu-i mai revada niciodata. Pornind la drum cu 300kg de peste si cu strictul necesar acestia reusesc sa vanda jumatate din cantitatea de peste unui tigan, dupa care calul moare si caruta se destrama lasand pestele in mijlocul Baraganului. Ajunsi la Calarasi, cei doi se intalnesc cu Gavrila, vecinul lor, care le da vestea prosta ca Anica a murit. Tatal decide sa plece cu Gravila inapoi la Lateni, unde vinde tot ce are, plecand in lume impreuna cu Matache si cainele lui Ursu.
Ajung la Duduca care ii ajuta oferindu-le adapost si mancare. Aici Matache creste cu Stirbu, devenind prieteni adevarati. Intr-o zi, tatal Marin pleaca la Giurgeni sa ia fan iar cei doi copii pornesc dupa ciulini ajungand la fratele lui Stirbu, Costache, pornind la Vlasca unde muncesc din greu pentru a-si castiga existenta. Aici Matache o simpatizeaza pe Tudorita, una dintre cele trei fete ale lui mos Toma. Desi este bine primit aici, copilul tot se simtea strain, mama lui fiind moarta, iar tatal pierdut prin lume.
Oamenii erau foarte saraci si infometati asa ca se revolta impotriva boierului, devastand conacul acestuia. Dupa acesta rascoala Matache afla ca si tatal lui, Marin a fost impuscat si porneste impreuna cu prietenul sau Stirbu in lume cu ciulinii dupa ei.
Sursa:ciuliniibaraganului.blogspot.ro
DESCARCATI  (teatru radiofonic)