In satul Montfermeil se afla o carciuma carea avea proprieter pe domnul Thenardier.

In fata carciumei se afla un leagan in care doamna Thenardier isi legana cele doua fetite. O femeie imbracata saracacios avea si ea o fetita pe nume Cosette. Ea a intrebat-o pe carciumareasa daca vrea sa-i adopte fetita deoarece ea se duce la munca si nu are timp sa o ingrijeasca. Carciumareasa a acceptat iar mama lui Cosette i-a lasat niste bani si hainele fetei si au intrat in casa.

Dupa o vreme, carciuma mergea prost iar doamna Thenardier a marit plata pentru cresterea fetitei.

Peste cativa ani, dupa ce Cosette a mai crescut, a devenit servitoarea casei si a carciumei.

Intr-o zi, un om a venit sa se planga la carciumareasa deoarece calul sau nu a fost adapat. Cosette a mintit spunand ca a adapat chiar ea calul. Dar stapanul calului stia ca era o minciuna. Doamna Thenardier a trimis-o pe Cosette la izvor dupa apa dandu-i si un ban pentru a cumpara o paine. Ajunsa la izvor, lui Cosette i-a scapat banul in apa fara sa observe. Aceasta a umplut galeata fiind foarte grea iar ea fiind foarte obosita. De aceea ea s-a asezat langa un copac pentru a se odihni, iar aceasta a adormit. Dupa ce s-a trezit, langa ea era un om care a ridicat galeata in scopul de a ajuta-o. In drum spre carciuma, Cosette i-a povestit omului despre viata sa. Ajungand in fata,omul i-a dat fetei galeata pentru a nu observa doamna Thenardier.

Cosette a uitat sa cumpere paine iar ea i-a spus doamnei ca era inchis. Aceasta i-a cerut banul inapoi, in timp ce omul care a ajutat-o pe Cosette intrase in carciuma. Bagand mana inbuzunar, Cosette a observat ca lipsea banul. Carciumareasa se gandea ca aceasta vroia sa o fure. Persoana care a intrase in carciuma i-a dat un ban doamnei spunand ca i-a cazut fetei pe jos. Acesta s-a cazat acolo pentru cateva zile.

Dimineata, Cosette s-a bagat sub masa acesta fiind locul ei, si a inceput sa croseteze sosete pentru cele doua fetite ale carciumaresei, in timp ce ele doua se jucau cu noua lor papusa. Cosette se uita la cele doua. Observand-o doamna Thenardier, vroia sa o bata, dar omul de ieri a cumparat papusa, daruind-o lui Cosette.

Era ajunul Craciunului si in fiecare pantof al celor doua fetite se afla un ban, iar in pantoful lui Cosette nu era nimic. Barbatul i-a bagat in pantof un ban si a plecat. Dimineata, Cosette a observat banul, fiind foarte fericita.

Barbatul i-a spus carciumaresei ca o va lua pe Cosette cu el. Acesta a imbracat-o frumos si au pornit la drum. Domnul Thenardier i-a prins din urma si i-a spus persoanei ca nu poate lua fata fara acordul mamei sale. Acesta scoate actul pe care scria ca o poate lua pe Cosette cu semnatura mamei.

Barbatul si Cosette au continuat drumul spre Paris.
Sursa: bookspot.ro