Carlo collodi 1826-1890, tatal lui pinocchio carlo collodi este bine cunoscutul pseudonim al scriitorului si jurnalistului italian carlo lorenzini, tatal lui pinocchio. carlo s-a nascut la florenta in anul 1826 si a trait in acest superb oras toscan pna in anul 1890.
pna la vrsta de 17 ani, carlo a fost elevul mai multor scoli conduse de ordine calugaresti catolice si a adunat acolo variate cunostinte literare si o foarte buna cultura muzicala. cultura lui a fost perfectionata prin frecventarea cercurilor literare si prin calatorii numeroase. in vremea copilariei lui marele ducat al toscanei era nca sub stapnirea imperiului austriac, dar el a avut privilegiul sa traiasca anii revolutiei de la 1848, ai eliberarii si unificarii italiei, ai formarii natiunii italiene. 
activitatea lui de scriitor a inceput la vrsta de 20 de ani abia mpliniti, scriind recenzii pentru catalogul unui important librar florentin. aceasta activitate a fost urmata curnd de recenziile articolelor pentru periodicul l italia musicale italia muzicala, una dintre revistele de specialitate cele mai importante din italia acelor vremuri. ca jurnalist el a crescut in faima doar in ctiva ani, contribuind la o mare varietate de periodice de pe ntreg ntinsul italiei si prin conducerea sau chiar fondarea unor ziare importante. un astfel de jurnal a fost il lampione, care a fost nchis de cenzura dupa evenimentele din anul 1848, dar a renceput sa apara dupa 11 ani, cu ocazia plebiscitului pentru unirea cu piemontului, un act care a prefigurat unificarea italiei.
n anii 1850, carlo lorenzini si extins preocuparile de jurnalist cu cele de autor dramatic si scriitor, dnd o atentie deosebita dezvoltarii operei si dramei. anul 1856 a marcat prima utilizare a pseudonimului carlo collodi, pe care l va adopta definitiv pentru semnarea cartilor sale in anii 1870 si 1880.
collodi este un sat ntre lucca si pistoia unde iubita lui mama angela orzali...
Sursa: ereferat.org

DESCARCATI (teatru radiofonic)